Ve vánoční klasice – smaženém kaprovi – číhá spousta drobných nebezpečí, která můžou pohodovou večeři proměnit na drama s urychleným odjezdem na lékařskou pohotovost.
Dá se této situaci předejít, nebo ji zdárně doma vyřešit?
„U dospělých se dá očekávat, že jsou natolik rozumní, takže si dají pozor, aby jim rybí kost neuvízla v krku. Horší je to s dětmi, které si myslí, že jedí řízek. Rodiče by jim proto měli kapra předpřipravit, pokud si neušetří práci tím, že koupí již vykostěného. Dělá se to tak, že kapra podélně rozpůlíme a ostrým nožem oddělíme maso od kostry. Pak kapra otočíme a v místě, kde zůstaly drobné kosti, ho asi po 2 milimetrech nařezáváme, a tím kostičky přestanou být nebezpečné. Když se přece jen někdo u svátečního stolu začne potýkat s kostí v krku, hlavně nezačněte panikařit. Obyčejně pomůže mu, když sní kousek suchého chleba. Nebo citronu, protože díky kyselině citronové kost změkne a uvolní se.“
V případě, že vám kapr smažený v trojobalu z chuťových či zdravotních důvodů nevyhovuje, vyzkoušejte třeba Kapra na křenu, cibuli a libečku. „Výhodou tohoto receptu je, že se stejným způsobem dají připravit i jiné ryby. Délka pečení je přímo úměrná délce ryby. Sedmimetrový žralok by se pekl 7 hodin,“ upřesňuje s nadsázkou Jiří Babica.
Máte recept i na to, jak se přes svátky nepřecpat do bezvědomí, případně žlučníkového záchvatu?
„Na to recept není. Buď se chci přecpat, nebo nechci. Každý je zodpovědný sám za sebe a své tělo zná nejlíp. Osobně jím rád, tak se nijak neomezuju, ale kombinuju to s pohybem. Před štědrovečerní večeří se vždy jdeme projít k rybníku Hamr a po jídle si dáme slivovici, aby nám slehlo. Na první svátek vánoční budu těžko mámě vysvětlovat, že bych si dal k obědu něco dietnějšího, když upeče husu. Proto se jdu hned ráno proběhnout nebo zahrát fotbal. K večeři už máme pouze ovoce nebo lehké saláty.“