Nemocní, kteří jsou po operaci žlučníku, musí zejména krátce po zákroku dodržovat velice přísnou dietu. Bezprostředně po operaci může pacient pouze hořký čaj. Postupně, velmi pomalu a obezřetně lze přidat několik dní starý rohlík nebo karlovarský suchar. Pak suchou rýži, nemastné těstoviny, vařenou mrkev. Teprve po několika dnech lze vyzkoušet vařené mleté libové maso.
Některým stravovací omezení zůstává po celý život, ti šťastnější se mohou vrátit k normální stravě.
Pacienti se žlučníkovými obtížemi zpravidla vědí, které potraviny jim dělají dobře a které ne. Proto je třeba ke stravování přistupovat přísně individuálně.
„Každý se žlučníkovými by si měl zjistit snášenlivost potravin, protože ne všechny nedoporučené potraviny mohou způsobovat žlučníkové obtíže. Některé potraviny jsou snášeny lépe, jiné ne. Velký význam má dostatečný pitný režim a omezení některých koření,“ uvádí MUDr. Petr Wohl.
Přehled potravin, které jsou pro pacienty po operaci žlučníku vhodné nebo naopak nevhodné:
MASO – netučné – kuře, králík, ryby (kapr, filé, pstruh), libové hovězí, později je možné i libové vepřové.
Nevhodné: tučná masa (husa, kachna, bůček), vnitřnosti
UZENINY – šunka, dietní drůbeží uzeniny
Nevhodné: uzené maso, slanina, trvanlivé salámy, tučné měkké salámy, paštika, jitrnice, tlačenka, jelítka, olejovky
MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY – podle individuální snášenlivosti pacienta vždy vybíráme netučné druhy. Mléko sladké i zakysané, netučné sýry do 45 % tuku v sušině (tavené, eidam, Blaťácké zlato, žervé, imperiál), netučné jogurty, tvaroh
Nevhodné: tučné sýry, zrající sýry, hermelín, smetanové jogurty, niva
VEJCE – používáme pouze na přípravu pokrmů v omezeném množství, vaječné bílky neomezeně
OVOCE – nenadýmavé, nedráždivé druhy bez zrníček a tvrdých slupek – jablka, broskve, meruňky, pomeranče, mandarinky, banány, grepy, kiwi, kompoty, džemy a ovocné přesnídávky z nich, může být i švestkový a rynglový kompot
Nevhodné: maliny, rybíz, hrušky, višně, ořechy, kokos
ZELENINA – nenadýmavé druhy – mrkev, celer, petržel, rajčata bez zrníček, špenát, hlávkový salát, podle snášenlivosti zelené fazolky, menší množství vařené brukve.
Nevhodné: zelí hlávkové i kysané, kapusta, papriky, cibule, česnek, houby, ředkvičky, kukuřice, okurky salátové i kyselé, sterilované saláty, kedlubny
LUŠTĚNINY – všechny druhy jsou nevhodné
PŘÍKRMY – brambory, bramborová kaše, jemné bramborové knedlíky, houskové knedlíky nekynuté, rýže, těstoviny, pečivo
Nevhodné: čerstvé kynuté pečivo, kynuté knedlíky, smažené brambory, hranolky
POLÉVKY – obilninová, zeleninová z doporučených druhů zeleniny, slabé masové vývary. Zavářka: rýže, těstoviny, mouka, krupice, svítek, kapání, nočky
Nevhodné: tučné vývary, česnečka, ovarová polévka, jaternicová polévka, gulášová s česnekem a kořením, dršťková
Pokračování diety po operaci žlučníku najdete v dalším článku.