• 600 g makrely (2 kusy)
  • 100 g pórku
  • 20 g oleje
  • Citronová šťáva
  • Kopr
  • Sůl

Makrely vykostíme, odkrojíme hlavy a stáhneme z kůže. Pak je vložíme do varné misky. Pórek nakrájíme na kolečka a navršíme na ryby. Z oleje, citronové šťávy a soli uděláme marinádu, kterou ryby polijeme. Nakonec posypeme ryby nahrubo nakrájeným koprem. Vše přikryjeme pokličkou a dusíme v troubě asi 30 minut.

 

Žaludek ohrožuje kyselina

Závažným postižením žaludku je defekt na povrchu sliznice neboli vřed, jenž vzniká působením kyseliny chlorovodíkové ze žaludečních šťáv. Projevuje se bolestmi i několik hodin po jídle. Toto většinou chronické onemocnění postihuje 3 až 5 % populace. Podrobnosti o zažívacích potížích se dozvíte v tomto článku a také v něm načerpáte rady, jak se ji můžete vyhnout.

Základem dietního režimu při onemocnění žaludku je neutralizovat jeho obsah. Znamená to konzumovat pokrmy, které snižují kyselost žaludečních šťáv, ale zároveň stimulují její tvorbu. Vhodné jsou mléko, jogurty a sýry jako eidam, ovšem na aromatické sýry jako romadúr a nivu rovnou zapomeňte.