- 250 g mraženého špenátu
- 200 g mletého libového vepřového masa
- 1 rohlík
- 2 vejce
- 1 dcl mléka
- Dobromysl
- Sůl
- Na vysypání formy:
- 10 g oleje
- 10 g strouhanky
Necháme rozmrazit špenát, do kterého přidáme žloutky, rohlík nakrájený na kostičky, namočený v mléce a vymačkaný, mleté vepřové maso, sůl a dobromysl. Směs zamícháme a lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Směs dáme do formy vymazané olejem a vysypané strouhankou. Nákyp pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut.
Žlučník nikdy nespí
Žlučníkové záchvaty se dostavují nejčastější v noci, a to jako důsledek konzumace nevhodného nebo velkého množství jídla přes den, případně nadměrné fyzické námahy. Při současné infekci v oblasti žlučových cest může dojít k akutnímu zánětu provázeném teplotou, třesavkou, zimnicí a bolestmi. Více o zánětu žlučníku se dozvíte v zajímavém článku.
Riziko vzniku žlučníkových kamenů snižuje, když výrazně omezíte přísun živočišných tuků. Na to je zapotřebí dbát už při výběru surovin a tepelném zpracování. Když maso, tak jen libové, nejlépe telecí, kuřecí, krůtí nebo králičí. A rozhodně se vyhýbejte čerstvému chlebu a pečivu.