- ½ kuřete
- 80 g oleje
- 50 g cibule
- 1 stroužek česneku
- 50 g žampionů
- Mletý černý pepř
- 100 ml bílého vína
- 20 g rajčatového protlaku
- 1 rajče
- 2 vejce
- 10 g másla
- Sůl
- Petrželová nať
Kuře očistíme, omyjeme a rozdělíme na porce. Na oleji smahneme nakrájenou cibuli a rozetřený česnek, přidáme kousky kuřete, osolíme, okořeníme a pomalu opečeme. Mezitím očistíme a pokrájíme žampiony, podusíme je na druhé půlce oleje, přidáme ke kuřeti, podlijeme vínem, přidáme rajčatový protlak, pokrájené rajče, promícháme, povaříme a dochutíme. Porce kuřete dáme na talíř, polijeme omáčkou a obložíme míchaným vejcem a petrželovou natí.
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..