• 150 g vařených brambor
  • 50 g cibule
  • 1 červená paprika
  • 300 g mletého hovězího
  • 100 g mletého vepřového masa
  • 1 vejce
  • Sůl
  • Sladká mletá paprika
  • Pepř
  • 100 g oleje
  • Bylinkové máslo:
  • 1 stroužek česneku
  • 20 g sekané petrželky
  • 50 g másla
  • Citronová šťáva

Brambory vidličkou jemně rozmačkáme. Cibuli oloupeme a jemně nastrouháme. Papriku rozčtvrtíme, očistíme a jemně nasekáme. Rozsekané přísady smícháme s mletým masem, 1 dl vody, vejcem a kořením. Hmotu zpracujeme, až je pružná, a dochutíme. Uděláme osm placiček, potřeme olejem, zabalíme do alobalu. Grilujeme na grilovacím roštu. Česnek oloupeme, jemně nakrájíme, přidáme sůl a utřeme. Smícháme s petrželkou a máslem, přidáme citronovou šťávu.  Alobal rozbalíme, karbanátky servírujeme přímo na něm. Na každý položíme kousek bylinkového másla.

 

 

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.