- 2 středně velcí pstruzi (cca 200 g 1 pstruh)
- Sůl
- 30 g másla
- 20 g opražených mandlí
- 100 ml sladké smetany
- 1 citron
- Petrželová nať
- 100 g bezlepkové mouky
Vykostěné pstruhy omyjeme, osolíme a obalíme v bezlepkové mouce. Z každé strany opékáme asi 5 minut na másle. Pak je vyjmeme z oleje a položíme na mísu. Do vroucího másla přidáme očištěné, po délce nasekané mandle, chvíli zapékáme a před dokončením přidáme smetanu. Hotovou omáčkou polijeme pstruhy. Ozdobíme citronem a petrželovou natí.
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..