• 100 g fazolí (nejlépe černá ledvina)
  • 60 g cibule
  • 100 g rajského protlaku
  • 200 g kyselého zelí
  • 15 g oleje
  • 3 stroužky česneku
  • Špetka mletého řebříčku
  • 1 bobkový list
  • ¼ lžíce drceného kmínu
  • Špetka dobromysli
  • 1 lžíce sekané petrželové nati
  • Sůl

Fazole namočíme přes noc do studené vody, v hrnci na oleji smahneme plátky česneku a cibuli, přidáme odkapané máčené fazole, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a vaříme pod poklicí mírným varem doměkka. K fazolím přidáme zelí, protlak a koření a 15 minut povaříme. Uvařený pokrm má obsahovat jen málo tekutiny. Dochutíme solí a petrželovou natí a podáváme s tmavým chlebem.

 

 

Diabetik nemusí držet přísnou dietu

Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.

Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.