- 500-600g vepřové panenky vcelku
- Sůl
- 50g parmazánu
- 3 vejce
- Provensálské koření
- 3 lžíce hladké mouky
- Strouhanka na zahuštění
- Trocha ledového piva
- Olej
- 500g špaget
- Asi 5 plátků šunky, nakrájených na nudličky
- Petržel kudrnka
- Ocet
- Pepř
- Ledový salát
Vepřová panenka v pařížském těstíčku se špagetami a hlávkovým salátem je oblíbeným receptem Antonína Panenky, autora legendární penalty na ME 1976 v Bělehradě. „Jde o recept, kterému ve Vídni říkali parmský řízek, to jídlo totiž tak trochu zavánělo Itálií,“ říká slavný fotbalista.
Panenku očistíme, upravíme délku podle pánvičky, osolíme. Těstíčko smícháme ze sýru, vajec, koření, mouky a strouhanky. Té přidáme jen tolik, aby vzniklo lepivé těstíčko, do kterého na závěr přilijeme trochu ledového piva, aby bylo křupavější.
Těstíčkem obalíme panenku ze všech stran. Je lepší rozdělit si těstíčko podle počtu kusů masa na obalení.
Ze všech stran maso osmažíme v pánvi na oleji a vložíme do hrnce s pokličkou. Přiklopíme a asi 30 minut dopečeme v troubě na 140 °C, aby panenka změkla.
K tomu podáváme špagety se šunkou a petrželí a hlávkovým salátem se zálivkou.
Jde o praktické jídlo, které máme rychle hotové.
Co bude dnes dobrého
Osobnosti svého oboru, ať již se jedná o lékaře, umělce, dietní poradkyně, nebo profesionální kuchaře, mají k jídlu osobitý vztah. Obyčejně velmi kladný. Někdo nedá dopustit na maso, jiný si libuje v těstovinách, další dává přednost zelenině a nepohrdnou ani moučníkem. V této rubrice máte možnost nahlédnout "pod pokličku" jejich stravovacích zvyklostí. Naservírují vám své oblíbené pokrmy, včetně podrobného postupu, abyste se mohli nechat inspirovat.