S příchodem léta nastává i čas dovolených v teplejších krajích, kde se mimo jiné snad nikdo nevyhne ochutnávání typických místních pokrmů. Co říká o exotické kuchyni nutriční terapeutka Hana Knížková DiS., z Poradenského centra Výživa dětí? „U dospělých nehrozí při rozumném zkoušení nových a nezvyklých pokrmů téměř žádný problém, u dětí mít obavy také nemusíme, je ale třeba dbát určitých pravidel.“
Podle Hany Knížkové se v některých zahraničních zemích vaří například z méně obvyklých ingrediencí, které nemusí příliš prospívat dětskému organismu. Jiná jídla mezinárodní kuchyně naopak mají vhodnější složení než běžná česká kuchyně.
„Na rozdíl od nás mají ve svých jídelníčcích přímořské státy velké množství čerstvé zeleniny a ovoce, charakteristické jsou i čerstvými rybami, mořskými plody až po kvalitní rostlinné oleje, s čímž souvisí i široké zastoupení různých vitaminů a minerálních látek,“ říká Hana Knížková s tím, že například rybí maso představuje bohatý zdroj snadno stravitelných plnohodnotných bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů D, E, skupiny B a jódu.
„Ve středomořském jídelníčku hrají nezastupitelnou roli také kvalitní rostlinné oleje – například známý olivový olej. Výhodou kvalitních rostlinných olejů a výrobků z nich vyrobených (např. margarinů) je příznivé působení na srdečně cévní systém. Protože oproti typicky středoevropskému máslu a sádlu neobsahují nasycené mastné kyseliny (SAFA) a cholesterol, hrají důležitou roli v prevenci vzniku aterosklerózy,“ poukazuje na další pozitiva zahraniční kuchyně Hana Knížková.
Hodně pijte a dodržujte základní hygienické návyky
Problémy se podle nutriční terapeutky mohou vyskytovat ve vzdálených a ne často navštěvovaných oblastech, které mají svá specifika – jiné suroviny, jiné koření, jiné nápoje, jiné technologické úpravy. Proto je prý při cestování do takových exotických destinací nutné dodržovat ve zvýšené míře základní hygienické návyky a dbát na základní hygienická pravidla.
„Mezi ně bezesporu patří pití pouze balené vody nebo alespoň vody převařené, stravovat se v zařízeních od střední cenové úrovně výše a konzumovat pouze čerstvě připravené a tepelně upravené pokrmy. Lákavé druhy ovoce či zeleniny je lepší raději oloupat nebo je alespoň omýt vodou,“ radí Hana Knížková a dodává, že mezi potenciální rizika patří led, zmrzlina, nepasterizované mléko a studené pokrmy.
Důležité je také klást důraz na dostatečný pitný režim! Nejlepší je využít nejen obyčejnou vodu, ale také minerálky, čaje nebo iontové nápoje. „Zvláště děti bychom měli na takovou změnu připravit a po dohodě s pediatrem jim posílit střevní mikroflóru probiotiky, prebiotiky či symbioticky,“ upozorňuje nutriční terapeutka.