- 1 kg velké kuře
- 1 dcl balzamikového octa
- 2 lžíce medu
- sůl, pepř
- 1 snítka tymiánu
Omyté kuře naporcujeme, osolíme a opepříme. Z obou stran nasucho opečeme na teflonové pánvi dozlatova. Opečené porce kuřete přendáme do pekáčku a potřeme předem připravenou směsí z medu, balzamikového octa a lístků tymiánu. Vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme. Asi po pěti minutách kuře znovu potřeme směsí a takto opakujeme ještě třikrát. Po této době by mělo být kuře upečené. Podáváme se zeleninou.
Diabetik nemusí držet přísnou dietu
Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.
Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.