Pokud je cílem vaší blížící se dovolené Itálie, měli byste vědět, že místní kuchyně neznamená zdaleka jen pizzu a těstoviny, ale také pokrmy z ryb a masa nebo výtečná rizota.
Při přípravě jídla se používá široká škála bylinek, častá je bazalka, šalvěj, máta, majoránka, oregano a další.
Nejoblíbenějším masem je telecí, většinou grilované, pečené či dušené. Častou součástí jídelníčku jsou kuřata, na jejichž zpracování existuje řada receptů, např. s použitím vína, rajčat, paprik atd. Velké oblibě se těší i ryby a plody moře.
Těstoviny jsou v mnoha podobách obvyklé hlavně v jižní Itálii, kde si je lidé často připravují doma. V severní Itálii je častým pokrmem rýže, která se, stejně jako těstoviny, podává jako hlavní chod dušená ve víně a vývaru, s hráškem, masem apod.
Pizza se připravuje s různými náplněmi a v různých velikostech, základ tvoří většinou rajčatové sugo, na které se přidávají další přísady, včetně zeleniny a sýra. Sýr je velmi důležitý, dodává pokrmům konzistenci a chuť – z italských jmenujme např. mozarellu, gorgonzolu nebo parmezán.
Ze zeleniny preferují Italové chřest, fenykl, artyčoky, lilky, rajčata a další. Zeleninu je možné jíst syrovou, dušenou či zapečenou jako přílohu.
Tip nutriční terapeutky Hany Knížkové, DiS.,z Poradenského centra Výživa dětí:
V Itálii si s dětmi do sytosti vychutnejte především ryby, které obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin, důležitých pro zdravý růst a vývoj dětí. Italové vaří ryby a všechny ostatní mořské plody znamenitě, máte tedy velkou šanci, že si je zde oblíbí i děti, které jinak doma pokrmy z ryb nejedí.