Celiakie neboli nepřiměřená reakce střeva na lepek, provází pacienta s tímto onemocněním po celý život. Lepek (gluten) způsobuje v tenkém střevě zánět a z něj plynoucí destrukci střevních klků. Ta je pak příčinou nedostatečného vstřebávání živin.
Odhalit celiakii není vždy snadné
„Typickými příznaky celiakie jsou v dětství – průjmy, nafouklé bříško, zhoršení prospívání dítěte – porucha růstu a přibývání na váze, u dospělých kromě objemných mastných stolic též hubnutí, bolesti břicha a vznik podvýživy,“ vysvětluje MUDr. Pavel Kohout.
„Takových nemocných však ubývá a častěji se vyskytuje onemocnění s netypickými příznaky, například netypická bolest břicha, únava, nebo onemocnění zcela bezpříznakové. Celiakie se však může projevit až příznaky komplikací, například perforací střeva, vznikem nádorového onemocnění či zlomeninou kostí při osteoporóze,“ upozorňuje Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhDr z Centra výživy a II. Interní kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice Praha. (můžete si provést orientační test rizika osteoporózy. )
Počet pacientů s bezpříznakovým průběhem nemoci stoupá, proto lékaři provádějí screening – odběr protilátek typických pro celiakii. Počet nemocných odborníci v Česku odhadují na 40 000, léčí se z nich ale pouze asi desetina.
„Příčinou problému u celiakie je reakce protilátek proti buňkám sliznice tenkého střeva spuštěná lepkem, příčinnou léčbou je proto bezlepková dieta. Po nastavení diety dochází k úpravě příznaků, mnohem později i k obnovenístruktury sliznice tenkého střeva, k normalizaci protilátek (sérologických markerů). Nedodržování bezlepkové diety se nemusí ihned klinicky projevit, ale může již docházet znovu k poškození sliznice tenkého střeva s rizikem vzniku komplikací,“ uvádí MUDr. Pavel Kohout.
Možná vás bude zajímat, jak se žije s celiakií, nebo co je vlastně lepek.