Fastfoody, kantýny, málo pohybu a přemíra stresu. Tím se vyznačuje životní styl mnoha dospělých Čechů. Není proto překvapením, že nadváha dnes trápí každého druhého z nich. Jedním ze způsobů, jak zlepšit svůj životní styl a potažmo i celkové zdraví organismu je zapomenout na stánky s rychlým občerstvením a začít si pravidelně připravovat nutričně vyvážené pokrmy doma.
Podle dietoložky PhDr., Karolíny Hlavaté, Ph.D. s sebou nese domácí stravování mnohé výhody. V první řadě člověk přesně ví, z jakých surovin jídlo připravil a tedy i co zkonzumoval. Nečekají na něj žádná překvapení v podobě přemíry konzervantů nebo nevhodných přísad.
Člověk má také úplnou kontrolu nad množstvím jídla, které sní. Může si nandat přesně tolik jídla, kolik potřebuje a nemusí mít černé svědomí z toho, že část zaplacené porce nechává v restauraci na talíři.
Zároveň má kuchař či kuchařka zcela volnou ruku v nahrazování vybraných surovin z daného receptu surovinami zdravějšími (často se jedná například o smetanové omáčky, které lze připravit i z mléka, případně v zeleninové variantě). Nedílnou výhodou domácího stravování je také značná finanční úspora, kterou v dnešní době ocení nejedna domácnost.
Domácí stravování je přínosné nejen pro dospělé, ale také pro děti. Je to právě domácí prostředí, ze kterého přejímají stravovací návyky, které si později přenášejí i do dospělosti. Jsou to ty samé návyky, jež mohou zlepšit nebo také zásadním způsobem zhoršit jeho životní styl i zdraví v dospělosti.
Osmero zásad domácího stravování:
- Plánujte jídelníček dopředu a myslete na to, aby byl pestrý a vyvážený.
- Čtěte etikety kupovaných potravin.
- Kupujte pouze kvalitní a čerstvé potraviny.
- Jezte pravidelně, rozložte si jídla do 5 – 6 dávek za den.
- Jezte u jídelního stolu, při jídle nedělejte jiné činnosti.
- S jídlem nespěchejte, vychutnávejte si ho.
- Omezte solení už při přípravě pokrmů, nedosolujte ani na talíři.
- Respektujte správné rozložení energetického příjmu během dne: snídaně 20 – 25 %, dopolední svačina 10 %, oběd 30 – 35 %, odpolední svačina 10 %, večeře 25 %.
Zdroj: www.zijzdrave.cz
- Naučíme vás žít zdravěji.