Potravinová plíseň. Mnozí možná ani netuší, jak moc je nebezpečná. Může být příčnou vašich zažívacích potíží, v horším případě poškozuje játra, ledviny, imunitní systém a tvorbu krve, může mít dokonce i rakovinotvorné účinky. Jaké suroviny jsou plísněmi napadány nejčastěji?
Plísně mohou napadnout téměř každou potravinu, která obsahuje dostatek vody a živin. Plísně jsou ale vcelku nenáročné a dokáží vystačit s málem.
Častěji jsou napadány potraviny skladované za nevhodných podmínek, zejména v příliš vlhkém a teplém prostředí. Pečivo (především čerstvé, teplé) nebo sýry a salámy nemají být dlouho skladovány v mikrotenovém sáčku.
Mnohdy plísně najdete například v arašídech a jiných oříšcích, obilninách, sóji, koření, čaji a kávě. Plísňové jedy můžete najít i v živočišných potravinách, a to v případě, že jsou chovná zvířata krmena zaplísněným krmivem – např. v mléce, sýrech či mase.
Plísňové jedy se při vaření a pečení nezničí
Každou zaplísněnou potravinu je třeba bez milosti vyhodit. Celou! V žádném případě nevykrajujte plísní napadené ovoce a zeleninu, neokrajujte chléb či sýr, ani neodstraňujte plíseň z povrchu marmelády, sirupu či kompotu.
Plísňového podhoubí se takto sice do jisté míry zbavíte, nicméně plísňové jedy mohou být přítomny v celém obsahu potraviny, aniž byste si toho mohli všimnout.
Většina plísňových jedů je extrémně odolná vůči vysokým i nízkým teplotám a při vaření, pečení či mražení potraviny se neničí.
Jak chránit své zdraví před potravinovými plísněmi a jejich jedy?
- Pečlivě vybírejte potraviny v obchodech – nekupujte potraviny s prošlou zárukou, potraviny s poškozeným obalem či potraviny viditelně plesnivé.
- Nenakupujte zbytečně velké množství potravin do zásoby.
- V domácnosti potraviny skladujte za podmínek určených výrobcem na obalu.
- Udržujte čistotu všude, kde manipulujete s potravinami.
- Pravidelně kontrolujte potraviny v lednici i ve spíži.
- Zaplísněné potraviny nedávejte domácím zvířatům.
- Veškeré zaplísněné potraviny okamžitě zlikvidujte.
Zdroj: www.viscojis.cz