Kupujete rádi pomazánkové máslo? Pak si v nejbližší době budete muset u tohoto produktu zvyknout na jiný název. Evropský soudní dvůr totiž vystavil pomazánkovému máslu u nás stopku.

Důvod? Označení máslo můžou mít podle norem EU jen ty výrobky, které mají minimálně osmdesátiprocentní podíl mléčného tuku. V českém pomazánkovém másle ho ale bývá jen okolo jednatřiceti procent.

Problém je však v tom, že české předpisy jsou mnohem tolerantnější a umožňují označení „pomazánkové máslo“ používat u produktu obsahujícího právě nejméně 31 procent mléčného tuku. Podle Bruselu však takovému výrobku odpovídá název „roztíratelný tuk“.

Spor o pomazánkové máslo se táhne už delší dobu

Spor o pomazánkové máslo se mezi Evropskou unií a Českem táhne už delší dobu. U lucemburského tribunálu naši republiku v roce 2010 zažalovala Evropská komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel.

Vše nakonec nedávno vyřešil až Soudní dvůr EU, který dal za pravdu Evropské komisi a v Česku se nebude moct pomazánkové máslo prodávat. Naše republika musí vyhovět rozsudku v co nejkratší době. Pokud tak neučiní, může ji komise znovu zažalovat. Tentokrát však může navrhnout, aby soud rozhodl o uvalení peněžitých sankcí.

Už dříve Češi žádali výjimku

Češi se už dříve pokusili pro pomazánkové máslo vyjednat výjimku, kterou však komise zamítla. Praha neuspěla ani se žádostí o to, aby pomazánkové máslo dostalo označení zaručená tradiční specialita. To je udělováno k propagaci tradičních výrobků se specifickým charakterem a chuťovými a technologickými vlastnostmi.

Pomazánkové máslo v současné době vyrábí čtyři české mlékárny. Ty ho ročně vyprodukují okolo 8000 tun. Vedle tradičního neochuceného pomazánkového másla se pak vyrábí ještě varianty ochucené.

 

Zdroj: www.foodnet.cz