Tolik potřebné vitaminy neobsahují jen ovoce a zelenina, ale také mléko a mléčné výrobky.

Právě mléko, jogurty, sýry, zákysy a další mléčné výrobky jsou považovány za základní zdroje vitaminů a minerálních látek. Obsahují jich dokonce hned široké spektrum.

„Z minerálních látek se jedná konkrétně o  vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, měď, zinek, selen, jód,“ upřesňuje PhDr. Karolína Hlavatá Phd. v rámci projektu na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus.

2 až 3 porce mléka denně

„Z vitaminů to jsou jak vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K), tak i vitaminy skupiny B. V naší stravě pak mají zvláštní význam vápník, draslík, fosfor, vitaminy A, D, a B12, riboflavin a niacin,“ dodává doktorka Hlavatá.

Můžeme si tedy dovolit tvrdit, že mléko a mléčné výrobky představují doslova vitamínovou bombu. Jaké množství bychom ale měli ideálně zkonzumovat?

„Abychom byli zdravější, měli bychom za den sníst 2-3 porce mléka nebo mléčných výrobků,“ vysvětluje odbornice s tím, že to nám pomáhá plnit výživové požadavky na příjem vitaminů a minerálních látek a také zvýšit celkovou kvalitu naší stravy.

„Některé z obsažených vitaminů fungují jako antioxidační látky, zejména vitamin A, E a minerální látka selen,“ uzavírá doktorka Karolína Hlavatá.

 Zdroj: www.bileplus.cz