Už ve středověku se fazole staly cennou součástí jídelníčku člověka. Jsou syté, výživné a možná proto se jim začalo říkat maso chudých. Mnohem důležitější ale je, že jsou dokonalou zásobárnou důležitých minerálů a vitaminů.
Obsahují totiž mnoho draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku, jódu, dále pak sodík a železo. Z vitaminů pak zahrnují riboflavin – B2,cennou kyselinu listovou (jedna porce vařené fazole pokryje zhruba doporučenou denní dávku kyseliny listové pro dospělého člověka), provitamin A, vitamin E a C, karoten a především pak vlákninu. Součástí fazolí je také až třicet procent kvalitních rostlinných bílkovin.
A jaké jsou druhy této luštěniny?
- Drobnozrnná zelená odrůda fazolu obecného, původem z Ameriky. Používá se čerstvá nebo sušená a je k dostání také předvařená a konzervovaná. Je vhodná k přípravě salátů. Ve Francii je tradiční přílohou k pečenému jehněčímu.
- Skvrnité fazole se tvarem semen neliší od jiných odrůd fazolu obecného, ale jsou béžové s hnědými skvrnami. Při vaření ztrácejí barvu, ale chuť zůstává.
- Velké bílé fazole se používají na přípravu dušených pokrmů a nákypů. Běžně se zaměňují s jinými typy fazolí.
- Bostonské fazole se také nazývají perličky, protože mají menší semena. Používají se zejména do francouzského pokrmu „cassoulet“. Tradiční bostonské pečené fazole jsou předchůdci moderních konzervovaných pečených fazolí.
- Černé fazole se sladkou chutí jsou základní potravinou v Karibské oblasti, Mexiku a ve Střední a Jižní Americe. Černé fazole s rýží jsou tradiční snídaní v Kostarice, zatímco pokrm z mletého masa a černých fazolí podávaný s kostičkami pomeranče, teplou pikantní paprikovou omáčkou a nakrájenou zeleninou je národním jídlem v Brazílii.
- Borlotto fazole oranžové barvy se přidávají především do přílohových omáček a salátů.
- Červené fazole jsou sladké a moučné. Uplatňují se zejména v mexické kuchyni, především v masitém pokrmu s pálivou paprikou.
- Cannellino fazole jsou krémově bílé a mají vatovou konzistenci. Patří do italské kuchyně. Jsou častou přílohou k pokrmu z tuňáka.
- Měsíční fazole – Lima mají obvykle světle zelenou nebo smetanově bílou barvu. Třebaže pocházejí z Jižní Ameriky, jsou známé také jako madagaskarské fazole podle místa, kde se běžně pěstují. Lima fazole se nerozvářejí, často se podávají jako samostatný pokrm nebo se z nich připravuje salát.
- Rýžové fazole pocházejí z jihovýchodní Asie a pěstují se v omezeném množství v Číně, Indii a na Filipínách. Jejich název je odvozen od chuti, která připomíná rýži.
Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy
- Jistě už jste slyšeli, že pokud chcete zdravě jíst, neobejdete se bez zeleniny. Ve spolupráci se Zelinářskou unií Čech a Moravy jsme pro vás připravili seriál, ve kterém vám představíme jednotlivé druhy zeleniny - jejich vliv na zdraví, rady jak je vybrat, uchovávat, ale i tipy na přípravu v kuchyni.