• Směs na koláč:
  • 250 g měkkého másla
  • 250 g cukru
  • 6 vajec (M)
  • 350 g mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 polévkové lžíce kakaového prášku
  • 1 polévková lžíce mléka
  • 250 g sušených amerických brusinek
  • Vanilkový krém:
  • 1 balení pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
  • 500 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 250 g měkkého másla
  • Kromě toho:
  • 150 g hořké čokolády, krájené
  • kakaový prášek
  • 50 g sušených amerických brusinek

1. Utřete máslo do pěny. Postupně vmíchejte cukr a vejce. Přidejte prosetou mouku s práškem do pečiva a rychle ji vmíchejte do hmoty. Odejměte polovinu těsta. Do zbytku těsta přidejte kakaový prášek a mléko. Plech vyložte pečícím papírem a dejte na něj čtvercovou formu na koláč (velkou zhruba 28×28 cm).  Rozetřete na něm světlé těsto. Pak po malých hromádkách přidávejte tmavé těsto a zlehka ho zavlňte do těsta. Rozložte na něm brusinky a jemně je vtlačte do těsta. Povrch zakryjte archem pergamenového papíru. Pečte zhruba 45 minut v předehřáté troubě při 175 stupních Celsia (plynová trouba: stupeň 2-3, horkovzdušná trouba: 155 stupňů). Nechte koláč vychladnout.

2. Pudinkový prášek s vanilkovou příchutí rozmíchejte v 200 ml mléka. Zbytek mléka s cukrem přiveďte k varu.  Přilijte pudinkový prášek s vanilkovou příchutí a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte vychladnout a občas pudink zamíchejte. Utřete máslo do krémové konzistence a po lžících přidávejte vanilkový pudink.

3. Krém rozetřete na koláč a posypte ho nakrájenou čokoládou. Posypte kakaem a rozložte na něj brusinky. Na 1-2 hodiny dejte koláč do lednice.

 

Zdroj:Cranberry Marketing Committee

Zdravé recepty rozhodně nejsou méně chutné, než ostatní.