Třešně mají blahodárný vliv pro lidský organismus z mnoha důvodů.
Obsahují:
vitamín C – pro imunitní systém a mentální svěžest
kyselinu listovou – důležitá pro mozek a nervy
vápník – pro kosti a zuby
železo – pro krvetvorbu
jód – při problémech se štítnou žlázou a bolestech páteře
draslík – pro vylučování vody z těla
Třešně se osvědčily jako nejúčinnější lék pro léčbu dny a snižování bolesti a zánětlivosti při artritidě. Jsou výjimečně bezpečné, účinné a rychle působící při odstranění otékání a bolesti. Konzumace už jen několika třešní nebo višní denně působí regulačně na hladinu kyseliny močové v těle a je prevencí proti vzniku dny.
Novější studie ukazují, že třešně mají dále velký vliv na léčení cukrovky – a to pomocí barviva antokyan, které v laboratorních testech podporovalo produkci inzulínu o padesát procent. Hormon inzulín přitom tělo produkuje proto, aby snižoval obsah cukru v krvi. Američtí odborníci přitom tvrdí, že třešně mohou pomoci u obou typů cukrovky, na inzulínu závislé i na inzulínu nezávislé. Stav nemocných se po pravidelné konzumaci třešní výrazně zlepšuje.
Ve třešních obsažené antokyany jsou svojí povahou antioxidanty, které chrání cévy a srdce před poškozením, ale také buňky lidského těla před rakovinným bujením.
Třešně dále pomáhají čistit krev, játra a ledviny a jejich konzumace podporuje vyměšování trávicích šťáv a moči – jsou tedy vhodným nízkokalorickým jídlem doporučovaným při hubnutí.
Třešně rovněž přispívají ke zdravé pokožce – obsahují přírodní látky, které zmírňují ochabnutí pleti a zneškodňují volné radikály
Nejchutnější jsou čerstvé – nelze jich však sníst mnoho (doporučujeme několikadenní třešňovou kůru, kdy jich denně sníme maximálně 350 g). Podobně jako ostatní peckovice dochází při jejich kontaktu s vodou k rychlému kvašení, což může způsobit značně nepříjemné zažívací problémy, a proto se doporučuje, aby se jejich konzumace nespojovala s pitím vody či jiné tekutiny a po nějaký čas se s pitím počkalo.
Přečtěte si také:
Cestovní lékárnička
na Ordinace.cz