- Krůtí maso:
- 320g krůtích prsou
- 160 g brokolice
- 40 g sýr eidam (30%)
- 20 ml oleje
- 20 ml smetany
- 20 g hladké mouky
- Barevný kuskus:
- 320 g kuskusu
- 20 g sterilovaného hrášku
- 20 g sterilované kukuřice
- 10 g oleje
- 10 g papriky kapie
- zelená petrželka
- sůl
- kari koření
DRUHÉ MÍSTO: Základní škola Felberova, Svitavy
Krůtí maso nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a zprudka osmahneme na pánvi. Takto upravené maso přelijeme cibulovým základem připraveným z nakrájené cibule na osmažené na oleji. Zalijeme vodou a povaříme zhruba dvacet minut.
Mezitím připravíme v páře brokolici. Maso po změknutí vyjmeme a naskládáme na plechy. Výpek z masa podle potřeby dohustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě. Poté dochutíme a provaříme. Plátky masa přelijeme připravenou šťávou. Každý plátek ozdobíme brokolicí, hrstkou strouhaného sýru a vše pokapeme smetanou. Takto připravené plátky opět přesuneme do trouby a pečeme při 180 °C.
Do vařící vody přidáme špetku kari koření a soli. Do vody přidáme kuskus a olej. Vše zamícháme a necháme odstát do úplného nabobtnání. Promícháme s hráškem, kukuřicí, paprikou a dochutíme. Na talíře servírujeme kopečky, zdobíme zelenou petrželkou.
Přečtěte si také: Prevencí osteoporózy je i úklid domácnosti na ordinace.cz