Období nastupujícího podzimu a teplotních výkyvů často prověří naši imunitu. Při prvních příznacích nachlazení saháme většinou po citrónech a přitom by mnohdy stačilo zaměřit svůj zrak na tuto zeleninu, vhodnou v našich zeměpisných šířkách k posílení celého organizmu.
Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Z jejích přímo léčivých účinků jmenujme též účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči, pomáhá po rekonvalescenci při borelioze a klíšťové encefalitidě a má pozitivní vliv na zrak.
Při ateroskleróze se doporučuje léčivá kúra: syrová šťáva z červené řepy v dávce 50-100 ml denně po dobu alespoň deseti dní. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu, zbavuje střeva jedovatých látek a odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku.
Je to zelenina velmi hodnotná – ve 100 g bulvy červené řepy je asi 70 mg sodíku, 380 mg draslíku a 20 mg vápníku, dále řepa obsahuje hořčík a z mikroprvků rubidium a caesium. Důležitý je obsah rostlinných barviv, antokyanů, zabraňujících křehkosti cév. Z vitamínů obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B a další.
Díky velkému obsahu křemíku má velký význam při tvorbě vazivových tkání a kostí a pružnosti cévních stěn. Dále regeneruje lidský organismus a zpomaluje stárnutí, pokožka je mladší. Červená řepa má také příznivý vliv na vlasy a nehty.
Červená řepa obsahuje Betacyanin, což je druh pigmentu, jehož barva se pohybuje od tmavě červené až po fialovou. Je ceněn pro své protinádorové a nádory tlumící účinky. Je to také silný antioxidant, který se dobře vstřebává ze střeva. Šťáva z červené řepy je tak skvělým způsobem, jak posílit imunitu. Jako prevence rakoviny by se potom měla červená řepa jíst (nebo šťáva z červené řepy pít) alespoň jednou týdně.
Betain brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Má schopnost snižovat hladinu homocysteinu, což je aminokyselina, jejíž zvýšený výskyt v těle je spojován s nemocemi srdce a oběhového systému.
Šťáva z červené řepy obsahuje rozpustnou vlákninu. Ta zpomaluje vyprazdňování žaludku, které napomáhá správnému trávení a tím i zabraňuje přibývání na váze. Rozpustná vláknina také snižuje LDL (špatný) cholesterol a pomáhá upravovat vyměšování (omezuje výskyt průjmů a zácpy).
Řepy jsou plné kyseliny listové (šťáva z jedné řepy obsahuje 34% doporučené denní dávky). Kyselina listová je také důležitá pro těhotné ženy, protože její dostatečné množství v těle pomáhá eliminovat vrozené vady a podporuje správný vývoj mozku ještě nenarozených dětí. Kyselina listová pomáhá rovněž předcházet onemocněním srdce.
Díky obsahu železa a kyseliny listové se červená řepa cení i pro její přínos pro tvorbu červených krvinek. Je to také přírodní čistič krve, protože pomáhá vytěsňovat toxické látky z krve (detoxikuje organizmus).
Mnohé klinické studie prokázaly, že již konzumace dvou šálků řepné šťávy denně skutečně snižuje krevní tlak. Kromě snížení krevního tlaku pomáhá šťáva z červené řepy zvýšit sportovní výkon a pomáhá snížit množství kyslíku, které tělo potřebuje během tréninku. Pití dvou šálků řepné šťávy před tréninkem je bezpečnější a zdravější než kofein a jiné doplňky.
Červená řepa působí na naše tělo nejen zevnitř, ale i zvenčí. Je významným prostředkem k udržení zdraví i krásy. Látky obsažné v řepě nám pomohou uchovat si pružnou pleť a mladistvý vzhled naší pokožky. Nehty budou pevné, vlasy lesklé a silné.
Obecně je vidět, že tato zelenina je opravdu velmi užitečná. Jediný, kdo by si při její konzumaci měl dávat pozor, je cukrovkář. Přeci jen obsahuje vyšší množství sacharidů, takže by v jeho jídelníčku měla být zastoupena s rozumem.
Nejlepší účinky na zdraví má samozřejmě syrová, pokud ji tepelně zpracováváme, je lepší ji před vařením neloupat, aby neztrácela zbytečně moc své životodárné šťávy.
Přečtěte si také: Prevence strií: mazat a masírovat tělo každý den na ordinace.cz