- 600g vepřové kýty
- 4 lžíce hořčice
- sůl, pepř, 1 lžička oleje na vymazání
- 1 cibule
- 300g kysaného zelí
- kmín, ocet, sůl, hnědý cukr
- 750g brambor
- 1 vejce
- 18 lžic hrubé mouky
- 6 lžic krupice
- sůl
Maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme. Zprudka opečeme ze všech stran, potřeme maso hořčicí a lehce podlijeme vařící vodou. Dáme péct do trouby nejprve zakryté, 10 min před koncem odkryjeme a dopečeme.
Zelí propláchneme pod tekoucí vodou, osmažíme si cibulku na teflonové pánvi, přihodíme zelí a dusíme, dochutíme a podáváme. Pokud chcete vyzkoušet tzv. zelný salát: zelí opláchneme, přidáme nakrájenou cibuli, okmínujeme. Z vody, cukru, soli a octa si připravíme sladkokyselý nálev, kterým připravené zelí zalijeme.
Brambory omyjeme, oloupeme a uvaříme doměkka. Brambory je vhodné uvařit den předem. Vychladlé brambory nastrouháme nebo nameleme, přidáme vajíčko, mouku, krupici, osolíme. Z těsta si připravíme těsto, uválíme váleček a z něj si odkrajujeme malé noky. Nočky vaříme v osolené vodě než vyplavou.
Přečtěte si také: Když máte žáhu… na ordinace.cz