- 1 pórek
- 2 brambory
- 100 g červené čočky
- olivový olej+trochu másla
- zeleninový vývar
Pórek omyjeme a nakrájíme na půlkolečka.
V hrnci rozehřejeme trochu olivového oleje a másla a pórek orestujeme. Přidáme oškrábané a na kostičky nakrájené brambory a propláchnutou červenou čočku.Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí brambor a čočky (10 – 15 minut).
Polévku na závěr do hladka rozmixujeme.
Přečtěte si také: Příznaky celiakie se mění podle věku na ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..