- 200 g červených fazolí v syrovém stavu
- špetka soli
- 1 menší cibule
- 3-4 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- majoránka
- bazalka
Luštěniny uvaříme dle návodu. Na olivovém oleji osmahneme nakrájenou cibuli a promícháme s uvařenou luštěninou, osolíme.
Ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou pomazánku. Dle hustoty přidáme panenský olivový olej. Můžeme dochutit česnekem, či bylinkami.
Přečtěte si také: Příznaky celiakie se mění podle věku na ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..