- 400 g drobnozrnné zelené čočky, propláchnuté
- 1 velká červená cibule, tenké plátky
- 200 g balkánského sýra nebo fety, hrubě strouhané či nadrobené
- malý svazek petrželky nebo koriandru, nasekané listy
- šťáva z 1 citronu
- 4–5 lžic panenského olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- sůl a čerstvě mletý pepř
Čočku zalijeme studenou vodou, necháme půl hodiny máčet a slijeme. Znovu zalijeme trojnásobným množstvím vody a vaříme bez míchání asi 20 minut doměkka, čočka by ale měla zůstat pevná. Slijeme a necháme okapat.
Smícháme citronovou šťávu, ocet, olej, trochu soli a pepř. Čočku promícháme se zálivkou, cibulí, petrželkou a nakonec přidáme sýr.
Přečtěte si také: Nedostatek slunce zhoršuje průběh alergické rýmy na ordinace.cz