- 500g bezlepkové mouky
- 150g změklého másla
- 60g krupicového cukru
- 300ml mléka
- 1 droždí
- 2 žloutky
- 1 vejce na potření
- 1 lžička citrónové kůry
- 1 vanilkový cukr, špetka soli, med na potření
Zelený čtvrtek
V tento den se začíná péct typické pečivo z kynutého těsta – sladké jidáše. Pokud se prý jí potřené medem, měly by zaručit dobré zdraví.
Nejprve si připravíme z trochy mléka, cukru a droždí kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Asi po 15 – 20 minutách k němu přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Opět dáme na teplé místo asi na hodinu kynout.
Po vykynutí z těsta vytvoříme požadované tvary jidášů, dáme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vajíčkem a necháme ještě chvilku kynout.
Pečeme při 180 – 200 °C asi 20 – 25 minut.
Po upečení ještě horké potřeme rozehřátým horkým medem.
Přečtěte si také: Léčba alergie pomocí antihistaminik vás nemusí uspat na ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..