- 100g suché červené čočky
- Koření či bylinky, které dáte vařit spolu s čočkou – drcený kmín, majoránku, bobkový list, libeček apod.
- 3 vejce uvařená na tvrdo
- Pažitku popř. jinou zeleň na dodání vitaminů a barvy
- sůl
Červenou čočku propláchneme, zalijeme vodou, přidáme koření a vaříme, dokud není měkká.
Mezitím si uvaříme 3 vejce na tvrdo.
Z uvařené čočky slijeme vodu a necháme ji vychladnout.
Uvařená vejce nakrájíme na malé kousky a smícháme s čočkou.
Dle chuti přidáme pažitku, nasekanou petrželku, řeřichu. Dochutíme trochou soli.
Přečtěte si také: Hubnutí blokuje nepravidelnost na ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..