- 300 g pohanky
- 1 velká cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 vejce
- 3-4 stroužky česneku
- ½ lžičky majoránky
- ½ lžičky drceného kmínu
- Špetka mletého nového koření
- Sůl
- Tuk na vymazání
Pohanku propláchneme, scedíme a na lžíci oleje krátce osmahneme. Zalijeme dvojnásobným množstvím vody a na mírném ohni za občasného zamíchání vaříme 10-15 minut.
Na zbylém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme ji k pohance spolu s vejci, prolisovaným česnekem a kořením. Směs osolíme a promícháme. Rozložíme ji do zapékací mísy a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut dozlatova.
Přečtěte si také:
Počet celiaků stále roste
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..