- 250 g bezlepkové mouky Jizerka
- 250 ml mléka
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
- 100 g nastrouhaného sýra
- 50 g nadrobno nakrájené kvalitní šunky
- 80 g rozpuštěného másla
- sůl, pepř
Pokud začínáte s bezlepkovou dietou je zřejmě největším problémem pečivo, je těžké zapomenout na čerstvé, křupavé rohlíky. Jednou z variant na bezlepkové pečivo mohou být tyto muffiny.
Všechny suroviny smícháme a plníme do formy na muffiny, do které vložíme papírové košíčky (můžeme lehce vymazat máslem). Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova.
Přečtěte si také:
Nová vakcína proti pásovému oparu
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..