- 8 spodních kuřecích stehýnek
- 300 g proprané rýže
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 jarní cibulky, nakrájené na kolečka
- 2 na proužky nakrájené kapie
- cherry rajčata
- sladká mletá paprika
- špetka šafránu ( možno použít trochu kurkumy)
- rozmarýn
- 2 dcl bílého suchého vína
- mořská sůl
Ve velké pánvi osmahneme na oleji kuřecí stehýnka zbavená kůže. Přidáme jarní cibulku, kapie, rajčata, lžičku mleté papriky, špetku šafránu, lžičku rozmarýnu a krátce zarestujeme. Přidáme rýži , podlijeme vínem, osolíme, přiklopíme poklicí a dusíme. Občas lehce promícháme. Vaříme cca. 40 minut, dokud vše nezměkne. Podle potřeby můžeme ještě lehce podlít vodou nebo vývarem.
Přečtěte si také:
Na dovolené se exotických jídel bát nemusíte
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..