- filé z tresky
- citrónová šťáva
- sůl, pepř
- margarín
- rajčata
- svazek jarní cibulky
- listový špenát
- česnek
- zakysaná smetana
- bazalka
Rajčata nakrájíme na plátky, jarní cibulku na jemné kroužky. Česnek oloupeme a nakrájíme. Listový špenát omyjeme, smícháme s kroužky cibule, česnekem a naplníme do ohnivzdorné misky vymazané margarínem. Na špenát navrstvíme rajčata a na zeleninu položíme filé, které jsme si pokapali citrónovou šťávou, ochutili solí a pepřem.
Do zakysané smetany vmícháme nasekanou bazalku, osolíme a opepříme. Omáčku dáme přes ryby. Pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 20 – 25 minut.
Přečtěte si také:
Podzim – čas pro posílení imunity
na Ordinace.cz
Diabetik nemusí držet přísnou dietu
Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.
Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.