- 2 menší cukety
- 100g červené čočky
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 litr zeleninového vývaru
- olivový olej
- petržel a libeček
Na troše olivového oleje necháme zesklovatět cibuli, přidáme na plátky nakrájený stroužek česneku a krátce zarestujeme, česnek nesmí zhnědnout. Do hrnce přihodíme na kolečka nakrájenou omytou cuketu i se slupkou a 2 minuty restujeme. Přidáme 100g propláchnuté červené čočky a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme do změknutí čočky, trvá to asi 15 minut.
Ke konci varu přihodíme zelené bylinky a polévku do hladka rozmixujeme.
Přečtěte si také:
Riziko vzniku rakoviny prsu se dá mnohými způsoby snížit
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..