- 100g suché červené čočky
- drcený kmín, majoránka, bobkový list, libeček apod.
- 3 vejce uvařená na tvrdo
- pažitka, petrželka
- sůl
Červenou čočku propláchneme, zalijeme vodou, přidáme koření a uvaříme doměkka, cca.15 minut.
Mezitím si uvaříme 3 vejce na tvrdo.
Z uvařené čočky slijeme vodu a necháme ji vychladnout.
Uvařená vejce nakrájíme na malé kousky nebo protlačíme přes mřížku a smícháme s čočkou.
Dle chuti přidáme pažitku a nasekanou petrželku. Dochutíme trochou soli.
Přečtěte si také:
Pečivo má v jídelníčku své místo
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..