• 360 g bezlepkové mouky (Schär Mehl Farine)
  • 250 ml mléka (dle potřeby)
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 4 lžičky cukru
  • sušené droždí
  • meruňky
  • tvaroh na strouhání
  • moučkový cukr
  • máslo

Sezóna meruněk je tu a tak je na čase udělat dětem tradiční dobrotu, tentokrát v bezlepkové verzi.

Z uvedených surovin, vypracujeme těsto, které necháme zhruba 45 minut kynout.

Z vykynutého těsta tvoříme knedlíky, které plníme ovocem.

Vaříme v páře dle velikosti knedlíků.

Uvařené knedlíky servírujeme posypané strouhaným tvarohem, cukrem a máslem.

Přečtěte si také:

Celiakii lze předcházet již v prvním roce života dítěte!

na Ordinace.cz

 

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.