- 360 g bezlepkové mouky (Schär Mehl Farine)
- 250 ml mléka (dle potřeby)
- 1 vejce
- špetka soli
- 4 lžičky cukru
- sušené droždí
- meruňky
- tvaroh na strouhání
- moučkový cukr
- máslo
Sezóna meruněk je tu a tak je na čase udělat dětem tradiční dobrotu, tentokrát v bezlepkové verzi.
Z uvedených surovin, vypracujeme těsto, které necháme zhruba 45 minut kynout.
Z vykynutého těsta tvoříme knedlíky, které plníme ovocem.
Vaříme v páře dle velikosti knedlíků.
Uvařené knedlíky servírujeme posypané strouhaným tvarohem, cukrem a máslem.
Přečtěte si také:
Celiakii lze předcházet již v prvním roce života dítěte!
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..