Železo je nezbytně důležitá minerální látka pro lidský organismus. Nedostatek železa se projevuje únavou, slabostí, nedostatečným okysličením krve, závratěmi, poruchami soustředěnosti, bledostí pokožky, dušností při námaze a dalšími potížemi. Problémy s nedostatkem železa mají zejména ženy v období menstruace, těhotenství a po porodu, a také malé děti nebo senioři. Především v období těhotenství potřeba železa rapidně narůstá a je důležitá nejen pro správný vývoj mozku dítěte. U starších osob může být deficit železa spojen s nedostatečnou výživou nebo také s jeho obtížnější vstřebatelností. V neposlední řadě je železo nesmírně důležité pro vývoj a růst každého dítěte, a to už od nejútlejšího věku.
Železo obsahuje řada potravin. Jestliže člověk konzumuje pestrou stravu, potřebná dávka železa by měla být zajištěna.
Zdrojem železa je zejména červené maso, ale dát si můžete i kuřecí, krůtí nebo rybu. Naše tělo dokáže železo z živočišných zdrojů vstřebávat lépe, než ze zeleniny nebo luštěnin.
Skupinou potravin bohatých na železo je ovoce, a to i sušené. Můžete bez obav konzumovat rozinky, čerstvé i sušené meruňky (nejlépe však nesířené, v bio kvalitě), višně, třešně, jahody, maliny, ostružiny, borůvky, švestky, černý rybíz, datle, fíky, hrušky, avokádo nebo také grep.
Další skupinou jsou ořechy a semena. Nejvíce železa najdete v pistáciích, kešu a lískových oříšcích, v mandlích, kokosu a para ořeších. V arašídech je ho pak nejméně. Ze semen vedou slunečnice a sezam.
Železo nám také dodá zelenina. Jedná se zejména o červenou řepu, brokolici, mangold, chřest, celer, zelí, pórek nebo hlávkový salát, a také proslulý špenát. Velké množství železa obsahují také mořské řasy.
Dostatek železa najdete i obilninách a luštěninách. Významnými zástupci jsou žito, pšenice, oves a ječmen. Z luštěnin je to čočka, hrách, sója, fazole a cizrna. Ani celozrnná rýže, brambory a kukuřice na tom nejsou vůbec špatně.
Aby se železo dobře vstřebalo, je potřeba tuto výživu podpořit. Podle odborníků nejvíce podporuje vstřebávání železa vitamín C, vhodné je tedy podávat k pokrmu ovocná šťáva, nejlépe fresh, bez přídavku cukru. Naopak se nedoporučuje pít hodně kávy nebo čaje, tak se schopnost těla absorbovat železo snižuje.
Přečtěte si také:
Vysoký krevní tlak ohrožuje také děti
na Ordinace.cz