- 1 máslová dýně nebo dýně Hokkaidó
- olivový olej
- 400 g rýže na rizoto
- 1l horkého zeleninového vývaru
- 100 g strouhaného parmazánu
- 2 lžíce másla
- sůl, pepř
- petrželka
Troubu předehřejeme na 200°C. Dýni omyjeme, rozčtvrtíme a vydlabeme jadérka. Dužinu potřeme lehce olejem, vložíme do zapékací mísy a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut doměkka.
Na 2 lžících oleje orestujeme rýži. Postupně přiléváme vývar a pomalu uvaříme doměkka.
Dužinu změklé dýně uvolníme od slupky a vmícháme k rýži. Odstavíme a vmícháme parmezán, máslo, dochutíme solí a pepřem. Pod pokličkou necháme krátce odpočinout, aby rizoto získalo krémovou konzistenci.
Před podáváním ozdobíme sekanou petrželkou.
Přečtěte si také:
Nádory ledvin – příčina vzniku není zcela známá
na Ordinace.cz