- 250 g kuřecího masa
- 1 lžička červené mleté papriky
- 30 g cibule
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 100 g rýže
- 20 g oleje
- 50 g tvrdého sýra 30%
- Majoránka
- Zelená petrželová nať
- Sůl
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme a osmahneme na oleji v teflonové pánvi. Poprášíme mletou červenou paprikou, přidáme drobně nakrájenou cibuli, majoránku, rajský protlak, podlijeme vodou a dusíme. Podle potřeby podléváme vývarem. Zvlášť uvaříme rýži. Rýži několikrát opláchneme ve vodě, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a dusíme doměkka. Podušenou rýži smícháme s masem, podle chuti osolíme. Na talíři posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme zelenou petrželkou.
Žlučník nikdy nespí
Žlučníkové záchvaty se dostavují nejčastější v noci, a to jako důsledek konzumace nevhodného nebo velkého množství jídla přes den, případně nadměrné fyzické námahy. Při současné infekci v oblasti žlučových cest může dojít k akutnímu zánětu provázeném teplotou, třesavkou, zimnicí a bolestmi. Více o zánětu žlučníku se dozvíte v zajímavém článku.
Riziko vzniku žlučníkových kamenů snižuje, když výrazně omezíte přísun živočišných tuků. Na to je zapotřebí dbát už při výběru surovin a tepelném zpracování. Když maso, tak jen libové, nejlépe telecí, kuřecí, krůtí nebo králičí. A rozhodně se vyhýbejte čerstvému chlebu a pečivu.