- 200g pohankové lámanky
- 2 vejce
- 1 cibule
- kukuřičná strouhanka dle potřeby na zahuštění
- česnek
- majoránka
- sůl
- pepř
- olej
Pohankovou lámanku propláchneme vodou a uvaříme ve vodě v poměru 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody 5 minut a pak necháme pod pokličkou ještě „dojít“. Už, když dáváme pohanku vařit, přidáme k ní trochu majoránky a drceného kmínu.
Pohanku ochutíme pepřem, majoránkou, lisovaným česnekem a drceným kmínem. Přidáme dvě vajíčka, jemně nakrájenou cibuli a směs zahustíme kukuřičnou strouhankou.
V lehce naolejovaných rukách vytvarujeme karbanátky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě na 180-200 stupňů dozlatova.
Přečtěte si také:
Refluxní choroba jícnu
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..