Tofunéza by se dala označit jako zdravější verze populární majonézy. Používá se jako náhrada majonézy v salátech, pomazánkách i dalších pokrmech a vašemu zdraví neuškodí. Je vyrobena ze sójových bobů a tudíž neobsahuje žádný cholesterol. Na rozdíl od klasické majonézy je navíc příjemně lehká a osvěžující.
Tofunézu si můžete vyrobit i doma podle následujícího receptu:
Tofunéza
Ingredience
- 1 tofu natural (200 g)
- 1 a 1/2 lžíce rostlinného oleje (30 ml)
- 1/3 hrnku sójového mléka nebo vody (75 ml)
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1/2 lžičky soli
Do mixéru nalijeme sojové mléko nebo vodu, přidáme olivový olej. Po kouscích vhazujeme tofu a mixujte, než bude hmota dokonale hladká. Dále dochutíme solí a citronovou šťávou.
Obměna za tatarku
K základní tofunéze přidejte hořčici, cibulku, kyselou okurku a trochu petržele.
Další tipy – kopr, bylinky, česnek, kurkuma, červená paprika
Hlavní výhody oproti majonéze:
– bezvaječné
– bezkonkurenčně nejnižší obsah rostlinného tuku
– bez konzervačních látek, syntetických aromat a barviv
– obohacené vlákninou – inulin (podporuje činnost žaludku a střev, snižuje hladinu cholesterolu, prevence diabetu)
– obohaceno vitamíny C (zvyšuje imunitu, chrání proti některým formám rakoviny, chrání proti srdečním chorobám ) a E (posiluje imunitní systém, prevence srdečních onemocnění a některých typů rakoviny)
– vhodné pro redukční diety – vláknina nadlouho zasytí lidský organismus
– vhodné pro diabetiky – velmi nízký obsah sacharidů a škrobů, obsažená vláknina zpomaluje vstřebávání cukrů
– obsahuje sojový lecitin – prevence kardiovaskulárních onemocnění, prevence artritidy
– obsahuje isoflavony – silný antioxidační efekt
Přečtěte si také:
Známý neznámý vitamin K2 v boji s osteoporózou
na Ordinace.cz
- Zdravé recepty rozhodně nejsou méně chutné, než ostatní.