• 250g pohankové mouky jemně mleté
  • 1 vejce
  • 500ml tekutiny (voda, mléko, rostlinný nápoj)
  • Sekaný špenát
  • Instantní polenta dle potřeby
  • Tvrdý sýr
  • Sůl
  • Olivový olej

500ml tekutiny nalejeme do mísy, zašleháme jedno vejce, špetku soli a postupně začneme přidávat jemně mletou pohankovou mouku. Vymícháme do hladké konzistence.

Těsto je dobré nechat asi 30 minut odstát, aby mouka nasákla vodu.

Mezitím si připravíme špenátovou náplň. Použijeme sekaný špenát, který připravíme klasickým způsobem a zaprášíme instantní polentou (kukuřičná krupice), která do sebe nasaje přebytečnou tekutinu, aby špenát z palačinek nevytékal.

Palačinky připravíme na nepřilnavé pánvi, potřené lehce olivovým olejem.

Potřeme je špenátovou náplní a posypem strouhaným sýrem.

Přečtěte si také:

Cévní mozková příhoda – rozpoznejte včas její příznaky

na Ordinace.cz

 

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.