• 400 g najemno nastrouhaných brambor
  • 80 g Solamylu
  • 160 g pohankové mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • hlávkové nebo kysané zelí

Syrové brambory oloupeme, najemno nastrouháme, dáme do mísy a necháme chvíli stát. Slijeme šťávu, přidáme Solamyl, pohankovou mouku, 2 vejce, osolíme a vymícháme těsto, které protlačíme přes haluškové síto do osolené vroucí vody. Necháme přejít varem, dokud halušky nevyplavou na povrch. Poté scedíme, propláchneme vodou a omastíme rozpuštěným rostlinným máslem. Smícháme s dušeným, nadrobno nakrájeným zelím.

Přečtěte si také:

Neléčená celiakie může způsobit zdravotní komplikace

na Ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.