- 1 menší kapr
- Svazek libečku
- 5 cibulí
- 5 jarních cibulek
- 20 cm křenu
- Olej na potření kapra
- Sůl, pepř
„Nevýhodou kapříků je, že jsou občas cítit rybníkem,“ konstatuje Jiří Babica a současně nabízí recept na netradiční úpravu rybího masa, které zalahodí chuťovým, ale i čichovým buňkám. Kapra očistíme a zbavíme ho vnitřností. Dobře ho propláchneme pod tekoucí vodou. Oloupané cibule nakrájíme velmi nahrubo, jarní cibulky na kolečka a obojí smícháme s najemno nakrájeným libečkem. Křen nastrouháme. Kapra osolíme a břišní dutinu mu vyplníme zhruba polovinou připravené cibulové směsi a asi třetinou křenu. Kapra přendáme do pekáče, potřeme ho olejem a ze všech stran posypeme strouhaným křenem. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a asi po 15 minutách ho přelijeme vypečenou šťávou. Po dalších 15 minutách kapra nejen přelijeme touto šťávou, ale zasypeme i zbylou cibulovou směsí. Pečeme dalších asi 30 minut.
Co bude dnes dobrého
Osobnosti svého oboru, ať již se jedná o lékaře, umělce, dietní poradkyně, nebo profesionální kuchaře, mají k jídlu osobitý vztah. Obyčejně velmi kladný. Někdo nedá dopustit na maso, jiný si libuje v těstovinách, další dává přednost zelenině a nepohrdnou ani moučníkem. V této rubrice máte možnost nahlédnout "pod pokličku" jejich stravovacích zvyklostí. Naservírují vám své oblíbené pokrmy, včetně podrobného postupu, abyste se mohli nechat inspirovat.