Po operaci žlučníku je třeba věnovat pozornost také způsobu přípravy jídla, přepálené tuky a opečené kůrky nejsou pro pacienty vhodné. Naopak v mikrovlnné troubě, na grilu, horkovzdušné troubě nebo zapečením v alobalu připravíme ty správné dietní pokrmy.

A tipy na zahuštění omáček? Vyzkoušejte strouhanou bramboru nebo mixovanou kořenovou zeleninu. Pro lepší chuť je možné nasucho opražit mouku do růžova.

Dokončujeme také přehled potravin, které jsou pro pacienty po operaci žlučníku vhodné nebo naopak nevhodné. Tato dietní omezení jsou doporučená na dva až tři měsíce, pak lze podle individuálních možností přejít na šetřící dietu nebo i na běžnou stravu.

Dokončení přehledu potravin:

 

OMÁČKY – nezahušťujeme jíškou – citronová, koprová, rajská, bešamelová

Nevhodné: omáčky se smetanou, kořeněné, okurková, houbová

MOUČNÍKY – těsta piškotová, lehká těsta kypřená práškem, kynuté těsto z předchozího dne (vánočka, loupák), tvarohové pěny, pudink, ovocné želé

Nevhodné: čerstvé kynuté moučníky, těžké tučné moučníky s ořechy, krémem, šlehačkou, makové zákusky, smažené koblihy, čokoláda

SLADKÁ JÍDLA – žemlovka s ovocem, nudlový nákyp s tvarohem, rýžový nákyp s ovocem, ovocné knedlíky z tvarohového nebo z jemného bramborového těsta sypané tvarohem nebo perníkem

Nevhodné: palačinky, kynuté ovocné knedlíky

NÁPOJE – čaj černý, šípkový, bylinkové čaje, mléko podle snášenlivosti, bílá káva, slabé kakao, minerálky, ovocné mošty, šťávy

Nevhodné: alkoholické nápoje všeho druhu, zrnková káva, limonády s vysokým obsahem uhličitanů, tonik

KOŘENÍ – pouze nedráždivé druhy – kopr, zelená petrželka, rajský protlak, kořenová zelenina, citronová šťáva, odvar z kmínu, bobkového listu

Nevhodné: pepř, paprika sladká i pálivá, kari, chilli, nové koření, zázvor, hořčice, magi, skořice

TUKY – nejprve začínáme přidávat do pokrmů, později na namazání pečiva do 30 g na den (máslo, rostlinné máslo, kvalitní oleje)

Nevhodné: sádlo, slanina, šlehačka, smetana, tučné potraviny