Alergie na vajíčka je druhou nejběžnější potravinovou alergií v dětském věku (na prvním místě je alergie na mléko a mléčné výrobky). Obvykle se projevuje už ve velmi nízkém (batolecím) věku, ale více než polovina dětí však vyroste ze své vaječné alergie než dosáhnou dospělosti. Jedinou úspěšnou „léčbou“ je jejich vyřazení ze stravy, což není tak lehké, neboť jsou často přidávána i tam, kde bychom je nehledali. Nezbývá tedy nic jiného, než bedlivě studovat složení výrobků při nakupování a naučit se vařit a péct bez nich. Jaké náhražky vajec existují a do jakých pokrmů se hodí?
Rostlinné, průmyslově vyráběné náhražky vajec
- Vajahit
– lze ho použít jako náhradu celých vajec či žloutku, a to všude tam, kam běžně dáváme vajíčka – na sladké i slané pečení, obalování masa i zeleniny, do bramboráků, sekané apod.
– bohužel je nevhodný při alergii na bílkovinu kravského mléka, neboť obsahuje syrovátku
– dalším alergenem je sója a přítomna je i kukuřice, které se také musí řada z nás vyhýbat
- Vegavajo
– kromě pečení a vaření z něj lze údajně připravit i klasická smažená vajíčka
– složení – cizrnová mouka, lněná mouka, slunečnicový lecitin, kypřicí směs (bramborový škrob, vinany draselné, hydrogenuhličitan sodný)
- Hraška
– na trhu jsou 3 druhy této hrachové směsi – pikantní, jemná a vanilková
– základní složení – hrách žlutý (70%), kukuřice, rýže a jáhly
- No egg
– oproti českým výrobkům je podstatně dražší, ale zase nahradí více vajec
– kromě použití uvedeného u předchozích výrobků lze tuto směs vyšlehat a použít i jako náhražku bílků
- VegEgg, Kuchen fein, My Ey (3 varianty – náhrada celých vajec, žloutku či bílku) aj.
Další možnosti náhrady vajec
- škrob (bramborový či kukuřičný)
– 1 – 2 lžíce škrobu rozmíchaného ve 100 ml studené vody nahradí 2 vejce
– škrob je vhodné použít např. na palačinky, bramboráky či lívance
– u vánočního cukroví použijeme ½ lžíce škrobu rozpuštěné ve 100 ml vody místo 1 vejce nebo 2 žloutků
- kypřicí prášek do pečiva
– 1 sáček zastoupí 1 až 2 vejce
– kypřící prášek se hodí jako náhrada vajec do litých těst (bábovky, muffiny, bublaniny, piškotové korpusy apod.)
- instantní droždí
– ½ sáčku instantního droždí smíchaného se 100 ml horké vody nahradí 1–2 vejce
- vanilkový pudink
– 1 lžička pudinkového prášku a 1 lžička oleje nahradí 1 vejce
– vhodné použít např. do sladkých litých těst či na přípravu tvarohové náplně
- želatina
– 1 sáček nahradí až 3 vejce
– nejčastěji se používá tato náhrada do litých těst
- banán
– ½ – 1 rozmačkaný banán může nahradit 1 vejce v receptuře
– vhodné na bábovky, rolády aj.
- sójová mouka
– 1 lžička smíchaná se 3 lžičkami vody nahradí 1 vejce
– vhodná do litých těst
- cizrnová mouka
– 3 lžičky cizrnové mouky smíchané se 3 lžičkami vody nahradí 1 vejce
- arašídové máslo
– 3 lžičky nahradí 1 vejce
- avokádo
– ½ rozmačkaného avokáda nahradí 1 vejce
- jablečná šťáva, pyré či přesnídávka
– ¼ hrnku nahradí 1 vejce
- silken tofu
– ¼ hrnku nahradí 1 vejce
- mleté lněné semínko (k mletí je ideální mlýnek na mák)
– 1 lžící mletého lněného semínka smíchaného se 3 lžícemi horké vody (necháme nabobtnat) lze nahradit 1 vejce
– možné použít např. na přípravu palačinek, bramboráků, lívanců i některých chlebů
- chia semínka
– 1 lžící chia semínek, které necháme nabobtnat se 3 lžícemi horké vody, můžeme nahradit 1 vejce
– kromě těst lze použít i na obalování
- agar
– 1 vejce nahradí cca 3 – 4 g agaru
- psyllium
– malá lžička se nechá nabobtnat ve vodě
- xantanová guma
– užitečná surovina i pro bezlepkáře, neboť částečně vyvažuje vynechaný lepek
Ne vždy, kam jsme zvyklí vajíčka dávat, je to nezbytně nutné. Příkladem mohou být kynutá těsta – u nich obvykle stačí jen upravit poměr tekutiny a tuku tak, aby těsto mělo správnou konzistenci. U mletých mas, resp. přípravě sekané, karbanátků můžeme jako pojivo použít namísto vajíčka prát – velmi jemně mleté hovězí maso. Na mašlování těst lze použít olej, máslo či mléko.
Zdroj: proalergiky.cz
Přečtěte si také:
Alergie na vejce je druhá nejrozšířenější
na Ordinace.cz