Chcete zabránit riziku vzniku onemocnění z jídla? Dodržujte pět jednoduchých základních hygienických pravidel zacházení s potravinami.
Udržujte čistotu
I když většina mikroorganizmů nemusí nutně způsobit zdravotní problémy, je řada mikrobů, které jsou pro lidský organizmus nebezpečné. Nacházejí se především v půdě, vodě, zvířatech i lidech a přenášejí se na rukou, utěrkách, nádobí a zvláště na krájecím prkénku. Dotykem se mikrobi mohou přenést na pokrm a způsobit onemocnění z potravin.
Proto:
- si před manipulací s jídlem a během jeho přípravy často umývejte ruce.
- umývejte si ruce po použití toalety.
- omývejte a dezinfikujte všechny povrchy a zařízení, používané pro přípravu pokrmů.
- chraňte potraviny a prostory v kuchyni před hmyzem, hlodavci a jinými škůdci.
Oddělujte pokrmy syrové a uvařené
Syrové potraviny (především maso, drůbež, mořské plody a jejich šťávy) mohou obsahovat nebezpečné mikroby, které se mohou během přípravy a skladování jídel přenášet do ostatních potravin.
Proto:
- oddělujte syrové maso, drůbež a mořské plody od ostatních potravin.
- pro manipulaci se syrovými potravinami používejte zvláštní nářadí a nádobí, jako jsou nože a krájecí prkénka.
- uchovávejte pokrmy a jiné potraviny, abyste zabránili kontaktu mezi syrovými a zpracovanými potravinami.
Pokrmy důkladně vařte
Důkladné vaření (při dosažení teploty 70 °C uvnitř celého pokrmu po dobu 10 min.) zabíjí téměř všechny nebezpečné mikroby. Mezi jídla, která vyžadují zvláštní pozornost, patří sekané maso, masové rolády, velké kýty a drůbež vcelku.
Proto:
- pokrmy, zvláště pak z masa, drůbeže, vajíček a mořských plodů, důkladně vařte.
- polévky a dušená jídla přiveďte k varu a vařte tak dlouho, aby uvnitř celého pokrmu bylo dosaženo teploty alespoň 70 °C po dobu 10 min. Ujistěte se, že šťávy z masa a drůbeže jsou čiré, nekrvavé. Nejlépe, když použijete teploměr.
- pokrmy vždy řádně ohřívejte.
Uchovávejte pokrmy při bezpečných teplotách
Je-li pokrm uchováván při pokojové teplotě, mikroby se mohou velmi rychle rozmnožovat. Pokud se však jídlo udržuje při teplotě nižší než 5 °C nebo vyšší než 60 °C, rozmnožování mikrobů se zpomalí nebo zastaví. U některých nebezpečných mikrobů však dochází k jejich rozmnožování i při teplotě nižší než 5 °C.
Proto:
- uvařené pokrmy nenechávejte při pokojové teplotě déle než 2 hodiny.
- hotové pokrmy a zkáze podléhající potraviny včas uložte do ledničky (min. teplota 5 °C).
- servírujte pokrmy velmi horké (více než 60 °C).
- neskladujte pokrmy příliš dlouho, ani v ledničce.
- nerozmrazujte pokrmy při pokojové teplotě, ale pozvolna v ledničce.
Používejte nezávadnou vodu a suroviny
Suroviny, včetně vody a ledu, mohou být kontaminované nebezpečnými mikroby a chemikáliemi. Toxické chemikálie se mohou tvořit ve zkažených a zplesnivělých potravinách. Pečlivý výběr surovin a jednoduchá opatření, jako jsou mytí a odstraňování slupek, mohou toto riziko snížit.
Proto:
- používejte nezávadnou vodu nebo ji upravte tak, aby závadná nebyla.
- vybírejte čerstvé a nezávadné potraviny.
- volte zpracované potraviny, jako například pasterované mléko.
- pokud jíte ovoce a zeleninu syrové, omývejte je zvláště důkladně.
- nepoužívejte potraviny po uplynutí doby jejich trvanlivosti a data použitelnosti.
Zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz
Přečtěte si také:
Úpal nebo úžeh, poznáte rozdíl?
na Ordinace.cz