Víte, co je botulismus? Velmi nebezpečná otrava, kterou způsobuje nejúčinnější bakteriální jed botulotoxin. Nakazit se můžeme třeba ze špatně konzervovaných potravin!
Botulismus je vzácné, nicméně velmi závažné onemocnění způsobené nervovým jedem – botulotoxinem, který produkuje bakterie Clostridium botulinum. Je to nejúčinnější bakteriální jed. Říká se mu také klobásový jed.
Jak se můžeme nakazit?
Clostridium botulinum sídlí v trávicím traktu ryb a savců, běžně se vyskytuje v půdě. Špatně omytá zelenina nebo špatně vypraná střívka mohou obsahovat zárodky bakterií, které nezničí ani dlouhodobý var, a které v anaerobním prostředí (bez přístupu kyslíku) vytvoří jed.
Rizikové proto mohou být hlavně konzervované potraviny. Jedná se především o masové, zeleninové a ovocné konzervy, zejména podomácku vyráběné.
Jak se můžeme chránit?
Botulotoxin se k nám chová zákeřně, podle chuti ani vůně jeho přítomnost v jídle nemusíme poznat, jed navíc nemusí být v celé konzervě.
- Nejezte konzervy s vypouklým víčkem.
- Domácí konzervy jsou vždy potenciálně rizikové, před jídlem je raději 15 minut důkladně provařte. Toxin sám o sobě se dá varem zničit, spory bakterií však var přežijí. Pokud následně pokrm skladujeme a bakterie v něm mají vhodné podmínky pro tvorbu toxinu, jsou schopny ho znovu vytvořit!
- Pokud doma sami zavařujete, pečlivě očistěte všechny suroviny určené ke konzervování. Zavařujte podle návodu a dodržujte předepsané podmínky (teplota, čas).
Příznaky otravy začínají 18–36 hodin po požití nakažené potraviny, mohou se ale objevit už za 6 hodin, nebo naopak až za několik dnů.
Jak se nemoc projevuje?
Nejprve se dostavuje malátnost, mohou být přítomny zažívací obtíže. Poté následují typické příznaky – sucho v ústech, potíže s polykáním, chraplavý hlas, dvojité vidění, pokles svalového napětí, poruchy dýchání.
Výjimečně je onemocnění smrtelné, smrt nastává díky ochrnutí dýchacích svalů, člověk se vlastně udusí.
Léčba otravy botulotoxinem spočívá v podání antiséra, které zablokuje účinky jedu.
Zdroj:www.viscojis.cz