Víte, jak správně uchovávat syrové potraviny živočišného původu? Je několik zásad, které by měli jak zákazník v obchodě, tak i hospodyňka doma vědět.
V první řadě byste se měli dívat obchodníkovi na prsty, jak se zbožím nakládá a jak je má uskladněné. Samozřejmě se také vyplatí číst návody a etikety s obsahem, složením daného výrobku.
Balené potraviny živočišného původu musejí být jednak správně označeny dobou minimální trvanlivosti, popřípadě dobou použitelnosti s uvedením podmínek skladování, prodejci mají také povinnost udržovat potraviny při stanovených teplotách, kterou musí kontrolovat. A právě s teplotou bývají největší problémy.
Pro představu uvádíme, jak to má být:
▪ 7 °C pro maso vepřové, hovězí, skopové a velké zvěře
▪ 4 °C pro maso drůbeže, králíků a drobné zvěře
▪ 3 °C pro vnitřnosti
▪ 5 – 18 °C pro vejce (nekolísavá teplota)
▪ 4 – 8 °C pro mléčné výrobky jiné než UHT, sterilované a sušené
▪ 0 °C pro čerstvé chlazené ryby (teplota tajícího ledu)
▪ Ostatní výrobky musí být uloženy při teplotách stanovených výrobcem
Za samozřejmé lze považovat to, že prodávat potraviny s prošlou dobou použitelnosti je nepřípustné a že nabízené potraviny musejí být po celou dobu uvádění do oběhu chráněny před jakoukoli kontaminací a před přímým vlivem klimatických podmínek.
A tyto všechny podmínky kromě samotného zákazníka (lze jen doporučit) kontrolují také inspektoři Státní veterinární správy.
Zdroj: Státní veterinární správa