Víte, jak správně uchovávat syrové potraviny živočišného původu? Je několik zásad, které by měli jak zákazník v obchodě, tak i hospodyňka doma vědět.

V první řadě byste se měli dívat obchodníkovi na prsty, jak se zbožím nakládá a jak je má uskladněné. Samozřejmě se také vyplatí číst návody a etikety s obsahem, složením daného výrobku.

Balené potraviny živočišného původu musejí být jednak správně označeny dobou minimální trvanlivosti, popřípadě dobou použitelnosti s uvedením podmínek skladování, prodejci mají také povinnost udržovat potraviny při stanovených teplotách, kterou musí kontrolovat. A právě s teplotou bývají největší problémy.

Pro představu uvádíme, jak to má být:

▪ 7 °C pro maso vepřové, hovězí, skopové a velké zvěře

▪ 4 °C pro maso drůbeže, králíků a drobné zvěře

▪ 3 °C pro vnitřnosti

▪ 5 – 18 °C pro vejce (nekolísavá teplota)

▪ 4 – 8 °C pro mléčné výrobky jiné než UHT, sterilované a sušené

▪ 0 °C pro čerstvé chlazené ryby (teplota tajícího ledu)

▪ Ostatní výrobky musí být uloženy při teplotách stanovených výrobcem

Za samozřejmé lze považovat to, že prodávat potraviny s prošlou dobou použitelnosti je nepřípustné a že nabízené potraviny musejí být po celou dobu uvádění do oběhu chráněny před jakoukoli kontaminací a před přímým vlivem klimatických podmínek.

A tyto všechny podmínky kromě samotného zákazníka (lze jen doporučit) kontrolují také inspektoři Státní veterinární správy.

 

Zdroj: Státní veterinární správa