Máte ve zvyku ochutnávat syrové maso při kuchyňském zpracování? Nebo si libujete v pojídání skoro syrových jater? Pak pozor na onemocnění zvané toxoplasmóza.
Toxoplasmózu způsobuje jednobuněčný parazit Toxoplasma gondii. Ke svému životu potřebuje jiné organismy, které využívá a během svého života jich vystřídá více – jedná se o teplokrevné živočichy včetně člověka. Množit se však dokáže pouze ve střevech kočkovitých šelem.
Nejčastější je nákaza z králičího nebo skopového masa
Toxoplasmózou se můžeme nakazit z trusu nakažené kočky, ale mnohem častěji, pokud jíme syrové nebo nedostatečně tepelně zpracované maso (mleté maso při přípravě sekané, syrová játra…). Lidé, kteří onemocní toxoplasmózou, mají často ve zvyku ochutnávat syrové maso při kuchyňském zpracování.
Přečtěte si víc o tom, že toxoplasmóza může ovlivnit rychlost vašich reakcí za volantem nebo změnit čich.
U nás se často jedná o nákazu z králičího nebo skopového masa. Maso dobře tepelně zpracované je naprosto nezávadné, neboť již prohřátí na teplotu 70 °C spolehlivě parazita v mase ničí. Podobně se ničí zmražením (při -20 °C po dobu nejméně 24 hodin). K infekci méně často může dojít také vypitím kontaminované vody nebo požitím nepasterovaného, nepřevařeného mléka. Často se lidé nakazí i při pojídání špatně umyté zeleniny.
Jak se před toxoplasmózou chránit?
- Maso a vnitřnosti důkladně vaříme, pečeme nebo prohříváme. Během tepelné úpravy je neochutnáváme. Stejně tak je neochutnáváme syrové.
- Umýváme kuchyňské povrchy, které přišly do styku se syrovým masem (kuchyňská linka, prkénko apod.).
- Po práci se syrovým masem si důkladně umyjeme ruce.
- Ovoce a zeleninu před jídlem omýváme.
- Nepijeme nepasterované nebo nesvařené mléko.
- Riziko se dá také snížit vhodným zamražením masa.
- Doma chované kočky nekrmíme syrovým masem nebo vnitřnostmi a při čištění kočičího „záchodu“ používáme rukavice. To platí i při práci na zahrádce (můžeme se nakazit i z půdy, kam kočky kálejí).
Zdroj: www.viscojis.cz/teens