- 500 g mletého drůbežího masa
- 1 starší houska
- 2 bílky
- Sůl
- 200 g jablek
- 500 g vařených brambor
- Šalvěj
- Vegeta
- Na vymazání formy:
- 30 g oleje
- 50 g strouhanky
Housku nakrájíme na kostičky, dáme do misky a zalijeme vodou, necháme nasáknout, vodu slijeme a žemli vymačkáme. Smícháme kuřecí mleté maso, vymačkanou housku, bílek, vegetu, šalvěj, vařené brambory a jablka nakrájená na kostičky. Směs zamícháme (nesmí být hustá jako na sekanou ani řídká) a dáme do formy vymazané olejem a vysypané strouhankou. Povrch nákypu potřeme olejem a pečeme v troubě.
Žlučník nikdy nespí
Žlučníkové záchvaty se dostavují nejčastější v noci, a to jako důsledek konzumace nevhodného nebo velkého množství jídla přes den, případně nadměrné fyzické námahy. Při současné infekci v oblasti žlučových cest může dojít k akutnímu zánětu provázeném teplotou, třesavkou, zimnicí a bolestmi. Více o zánětu žlučníku se dozvíte v zajímavém článku.
Riziko vzniku žlučníkových kamenů snižuje, když výrazně omezíte přísun živočišných tuků. Na to je zapotřebí dbát už při výběru surovin a tepelném zpracování. Když maso, tak jen libové, nejlépe telecí, kuřecí, krůtí nebo králičí. A rozhodně se vyhýbejte čerstvému chlebu a pečivu.